3,3 stupnja

Potres u Grudama - za sada nema prijavljene štete

Još uvijek nema prijavljene štete nakon što je potres s epicentrom kod Gruda sinoć uzdrmao Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 26. 06. 2023. u 09:20 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sada nema informacija o prijavljenoj šteti nakon potresa koji je sinoć pogodio Hercegovinu, potvrđeno je za Bljesak.info iz Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Podsjetimo, umjeren potres s epicentrom kod Gruda uzdrmao u 0:23 sati zapadnu Hercegovinu, te se osjetio na širem području, uključujući Dalmaciju.

Prve informacije bile su kako je potres jakosti 3,6 zabilježen između Mostara i Širokog Brijega. Iako je većina medija jutros prenijela informaciju kako je potres jačine 3,3, na stranicama Euromediteranskog seizmološkog zavoda (EMSC) posljednja informacija je kako je magnituda potresa bila 3,8 stupnja Richtera.

Potres se dogodio na dubini od dva kilometra. Inače, osim uznemirenosti ovakvi potresi ne bi trebali izazvati druge posljedice.

U komentarima na Twitteru EMSC-a su se javili brojni koji su osjetili potres.

Naveli su kako je potres potrajao četiri sekunde, te da je ‘dobro protutnjalo‘.

''Čula se jeziva grmljavina'', ''Ne ponovilo se'', ''Ma što je 3,3 za Hercegovinu'', dio je brojnih komentara.

 

Podsjetimo, u veljači je prof. Hazim Hrvatović, dopisni član ANUBiH za medije rekao kako je BiH u seizmički aktivnom području, te da je najopasnije što se tiče potresa područje Hercegovine od Livna do Trebinja.

"Drugo je područje Banja Luke, područje Zenica-Žepče. Područje Tuzle. U području Sarajeva očekivana magnituda je oko 5, kao i za Tuzlu. Na novim karata visokom riziku je i područje Brčkog, Orašja, područje od Zvornika i Bijeljine, što na ranijim kartama nije bio slučaj. Na toj karti najveći je rizik na potezu od Mostara do ušća Neretve i bočno prema Ljubuškom i na istok prema Stocu." 

Hrvatović je naveo da je svaka država u EU obvezna da svako pet godina da novu kartu procjene opasnosti od rizika.

"U BiH je nadležnost na entitetima. Dva seizmološka zavoda koji rade koliko mogu. Treba puno sredstava uložiti za nabavku opreme, obradu podataka i obuku kadrova." 

Kopirati
Drag cursor here to close